آبزیستان Abzistan

وبلاگ شیلات،آبزی پروری و علوم زیستی

سلنیوم آلی،عنصر معجزه آسا در غذای میگو
ساعت ٦:٢٧ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۸/۱۸   کلمات کلیدی: سلنیوم ،غذای میگو ،رشد،ایمنی

در سالهای اخیر،تمامی زمینه های علوم کاربردی و محض، دستخوش پیشرفت های چشمگیر و قابل ملاحظه ای شده است.در این زمینه ،صنعت آبزی پروری نیز از این تأثیر بی بهره نبوده و هر روز، ریز و درشت علوم مربوط به آن بواسطه نتایج مطالعات و تحقیقات انجام شده در سراسر جهان متحمل تغییراتی شده و بر بار دانشی آن افزوده میگردد.

صنعت میگو نیز به عنوان یکی از عرصه های بسیار مهم و قابل اعتنا در زمینه پرورش آبزیان در این رابطه،به یمن رویکرد علمی که از دهه 70 میلادی در جهان نسبت به تکثیر و پرورش میگو دنبال شده همه ساله شاهد تحول و دگرگونیهای زیادی در زمینه های مختلفی است که محور تمامی این تحولات ،تلاش در جهت افزایش تولید و حفظ پویائی و پایداری آن بوده است. کشورهای زیادی در این چند دهه،با گره زدن اقتصاد خود با آبزی پروری و پرورش میگو،زمینه ساز اجرای مطالعات و تحقیقات محض و کاربردی در عرصه های مختلف این صنعت نموده و با بکاربستن نتایج تحقیقات خود و سایر کشورهای پیشرو،چهره آبزی پروری را دگرگون ساختند.

بدون شک یکی از تأثیر گذارترین عرصه های مدیریتی در صنعت پرورش میگو تغذیه است.این آیتم ،چه بصورت مستقیم و چه غیر مستقیم ،سایر جنبه های مدیریتی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.به همین دلیل حجم زیادی از بودجه تحقیقات در سطح جهان ،در مسیر بهبود کیفیت غذای آبزیان هدایت می شود.

اخیراً (2011)در تایلند نتیجه تحقیقی منتشر شده که به بررسی نقش سلنیوم (Se)در تسریع رشد و افزایش قدرت ایمنی میگو در مقابله با ویروس سندرم  تورا(TSV) اختصاص داشته است.

سلنیوم،از عناصر ضروری در رژیم غذائی جانوران،به شمار می آید.در رابطه با انسان ،محققان متعاقب کاهش این عنصر در بدن افراد مبتلا به ایدز،شاهد تسریع در تکثیر ویروس HIV و اختلال بیشتر در سیستم ایمنی بدن این افراد شده اند.در ماهی نیز نقش سلنیوم در افزایش سرعت رشد ،بهبود خصوصیات تولید مثلی و نیز افزایش قدرت ایمنی ثابت گردیده است.

سلنیوم بصورت آلی(غیر معدنی)درساختار آنزیم گلوتاتیون اکسیداز به عنوان یکی از مهمترین پروتئین های آنتی اکسیدان در بدن موجودات زنده،بکار رفته است.

در تحقیقی که گفته شد،مشخص گردیده که استفاده از این عنصر ضروری درغذا، به شکل غیر معدنی(آلی)،تأثر قابل توجه و معنا داری بر بهبود رشد و مقاومت در مقابل بیماری تورا داشته است.

در این مطالعه ،سه تیمار ،هریک با 5 تکرار به شرح ذیل مورد بررسی قرار گرفت:

تیمار اول:استفاده از غذای با فرمولاسیون استاندارد تجاری(حاوی 0.5 پی پی ام سلنیوم حاصل از ترکیبات معمول غذا نظیر پودرماهی،آرد سویا و ...)

تیمار دوم:غنی سازی غذای تجاری با 0.3 پی پی ام سلنیوم معدنی

تیمار سوم: غنی سازی غذای تجاری با 0.3 پی پی ام سلنیوم آلی

در هر تکرار 25 قطعه میگو تهیه شده از انستیتو اقیانوسی استفاده گردید.

ابتدا میگوهای تهیه شده از انستیتو اقیانوسی (Oceanic Institute)از نظر ابتلا به سندروم تورا مورد بررسی قرار گرفته و پس از حصول اطمینان از سلامت این موجودات،با غذای تجاری تا زمان رسیدن به وزن 5 گرم در آکواریوم پرورش داده شدند.از آن پس استفاده از غذاهای موصوف در مورد هر تیمار آغاز شد و تا هفته چهارم ،میگوها از نظر وضعیت رشد مورد بررسی قرار گرفتند.نتیجه این فاز از مطالعه به قرار زیر بوده است :

 

تیمار

توضیح

وزن متوسط  در پایان هفته چهارم

1

غذای استاندارد

1.2±7.2گرم

2

غذای استاندارد+سلنیوم معدنی

1.2±6.1گرم

3

غذای استاندارد + سلنیوم آلی

1.1±9گرم

 در فاز دوم که از انتهای هفته چهارم آغاز شد میگوهای تمام تیمارها،با ویروس تورا چالش داده شدند که 6روز پس از این چالش به دلیل تلف شدن تمامی میگوها در دو تکرار از تیمار اول،مطالعه به پایان رسید.در پایان مطالعه نتیجه فاز دوم نیز به شرح ذیل بود:

تیمار

توضیح

بازماندگی در پایان هفته پنجم

1

غذای استاندارد

13.3%

2

غذای استاندارد+سلنیوم معدنی

35.5%

3

غذای استاندارد + سلنیوم آلی

66.7%

 

تیمار

توضیح

تعداد میگوی با آلودگی شدید به TSV

1

غذای تجاری استاندارد

4/4

2

غذای تجاری+سلنیوم معدنی

5/4

3

غذای تجاری +سلنیوم آلی

5/2

تعیین شدت آلودگی با Nested RT PCR انجام شد

ضمناً لینک دانلود متن کامل مقاله برای عزیزانی که علاقمند به آگاهی از جزئیات تحقق هستند در زیر آورده شده است:

http://www.4shared.com/document/N_vgyqB4/scias37_24.html

آنچه در این زمینه باید به آن اشاره داشت،تلفیق دانسته ها و نتایج مطالعات قبلی محققین در سایر عرصه های علوم زیستی با دانش تغذیه و بطور اخص،تغذیه میگو است .مسیری که شاید در کشور ما نیز اگر قرار بر پیشرفت باشد ناگزیر به طی نمودن آن خواهیم بود.