آبزیستان Abzistan

وبلاگ شیلات،آبزی پروری و علوم زیستی

مکزیک:آیا راهکاری برای حل مشکل لکه سفید یافت شده است؟
ساعت ۱٢:٤٥ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٢/۱/۱   کلمات کلیدی: مکزیک ،لکه سفید

در یکی از گزارشات اخیر در سایت شریمپ نیوز،مصاحبه ای با آقای آرماندو لئون ،مدیر اجرائی شرکت آبزی پروری Aonori در مکزیک صورت گرفته که اگرچه گونه پرورشی ایشان گونه ای سردابی است اما تأکید بر نکاتی نموده که یادآوری آنها خالی از فایده نیست.ترجمه این مصاحبه در لینک زیر آورده شده است:

مکزیک:آیا راهکاری برای حل مشکل لکه سفید یافت شده است؟


 
سال نو مبارک
ساعت ۱٢:۳٧ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٢/۱/۱   کلمات کلیدی:


 
 
ساعت ٦:۳٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/۱٢/٦   کلمات کلیدی: fao ،گزارش سالانه

                           

مروری  بر وضعیت آمار صید( ماهیگیری) و آبزی پروری جهانی

مترجمان: علی محمدیاری و عادل دندانی

منبع:

(The state of world Fisheries and Aquaculture 2012(FAO


 بر اساس اسناد و اطلاعات  منتشره از سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد،  میزان کل تولید و عرضه محصولات شیلاتی  حاصله از صید و آبزی پروری در سطح جهانی در سال 2010 میلادی به مقدار 148 میلیون تن  و به ارزش 217.5 میلیارد دلار آمریکا  رسید که  از این مقدار  حدود 128 میلیون تن برای مصارف انسانی مورد استفاده  قرار می گیرد ،همچنین داده های  اولیه برای سال 2011 نیزحاکی از افزایش تولید تا سقف 154 میلیون تن  و با میزان 131 میلیون تن ، جهت مصارف انسانی را نشان می دهد.  (جدول 1 )

رشد مداوم در تولید و بهبود شیوه های توزیع  و بازار رسانی محصولات شیلاتی ،  موجب افزایش عرضه محصولات شیلاتی با متوسط نرخ رشد 3.2 درصد در سال  در طی دوره 1961 تا 2009 (  در 5 دهه گذشته   )، علی رغم نرخ رشد 1.7 درصدی در میزان جمعیت جهانی  منجر شده است.

میزان مصرف سرانه  آبزیان در سطح جهانی  از 9.9 کیلوگرم (وزن تر) در دهه 1960 به میزان 18.4 کیلوگرم بر اساس مولفه های فوق ، در سال 2009 رسید(جدول 1) ، همچنین بر اساس پیش بینی ها ی اولیه این میزان برای سال 2010  به مقدار 18.6 کیلوگرم (جدول 1) را نشان می دهد.

از میزان 126 میلیون تن تولید محصولات شیلاتی مختص  مصارف انسانی در سال 2009 ، قاره افریقا با کمترین میزان مصرف در حدود 9.1 میلیون تن و با مصرف سرانه 9.1 کیلوگرم ،قاره آسیا  با بیشترین میزان مصرف در حدود 85.4 میلیون تن  و با مصرف سرانه 20.7 کیلوگرم(حدود 42.8 میلیون تن از آن در کشورهای آسیایی خارج از چین با  سرانه مصرف 15.4 کیلوگرم مصرف می شود)،امریکای شمالی،اروپا ، امریکای لاتین و حوزه کارائیب  نیز به ترتیب با مصرف سرانه 24.6 ،24.1،22 و 9.9 کیلوگرم  را به خود اختصاص داده اند.هر چند مصرف سرانه محصولات شیلاتی در مناطق درحال توسعه به طور یکنواخت در حال رشد و فزونی است( از 5.2کیلوگرم در سال 1961 به 17 کیلو گرم در سال 2009)  ولی در کشورهای با کسری مواد غذایی و درآمد، این میزان از 4.9 کیلو گرم در سال 1961 به 10.1 کیلو گرم در سال 2009  رسیده است که در مقایسه با مناطق توسعه یافته به طور چشمگیری پایین تر می باشد.  سهم قابل ملاحظه ای از مصرف ماهی در کشورهای توسعه یافته، مدیون واردات ،تقاضای مداوم  ، کاهش تولیدات  محصولات شیلاتی  ملی (پایین تر از 10 درصد در دوره تولید سالهای 2000تا 2010) و وابستگی به واردات آن به ویژه از کشورهای در حال توسعه است .

کشور چین بیشتر از همه ، عهده دار افزایش مصرف سرانه آبزیان جهانی به واسطه افزایش تولید محصولات شیلاتی  به ویژه در حوزه آبزی پروری  است . با وجود  باز بینی و عملکرد  پایین چین در آمار تولید در سالهای اخیر ،سهم چین در تولید محصولات شیلاتی جهانی از  رشد تولید 7 درصدی در سال 1961 به رشد 35 درصدی در سال 2010 رسیده است.

میزان مصرف سرانه آبزیان در چین  با رشد درآمد خانوار  و افزایش در تنوع بخشی به محصولات شیلاتی  در دسترس به میزان 31.9 کیلوگرم در سال 2009 و با یک متوسط رشد سالیانه 6 درصدی در طی دوره 1990- 2009  رسیده است .

چنانچه کشور چین را  در عرضه محصولات شیلاتی به بقیه نقاط جهان در سال 2009مستثنی کنیم ، متوسط مصرف سرانه جهانی به عدد 15.4 کیلوگرم در سال خواهد رسید که بیشتر از متوسط ارزش آن در دهه 1960،حدوداً 11.5 کیلوگرم،دهه 1970، حدوداً 13.5 کیلوگرم  دهه 1980 ، حدوداً 14.1 کیلوگرم و دهه 1990 ،حدوداً 13.5 کیلوگرم  بوده است.

 ماهی و محصولات آبزی  به عنوان یک منبع با ارزش پروتئینی و مواد ریز مغذی ضروری برای تعادل تغذیه ای و سلامتی انسانها مطرح است  به طوری که در سال 2009  ،6.5 درصد ازکل پروتئین حیوانی مصرفی  ،16.6 درصد از جمعیت جهانی  از این منبع تامین شده است .

در سطح جهانی نیز  محصولات شیلاتی  نقش مهمی  در تغذیه  داشته است به طوری که  3 میلیارد نفر ، تقریباً 20 درصد از خوراک پروتئین حیوانی  را از آن تامین نموده و 4.3 میلیارد نفر دیگر نیز  15 درصد از پروتئین حیوانی مصرفی را از چنین منبعی تامین نموده اند که اختلاف سهم مصرف خوراک پروتئین حیوانی از این منبع  در میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه کاملاً آشکار است.

علی رغم  سطح نسبتاً پایین  مصرف محصولات آبزیان در کشورهای در حال توسعه به میزان 19.2 درصد و حدود 24 درصد برای کشورهای با کسر درآمد وموادغذایی، سهم محصولات آبزی برای کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه به دلیل مصرف دیگر منابع پروتئینی که به سرعت در حال رشد است  اندکی رو به کاهش گذاشته شده است.

جدول 1- میزان تولید ( صید و آبزی پروری)و مصرف محصولات شیلاتی در سطح جهانی

(واحد میلیون تن)

توجه : گیاهان آبزی در این آمار مستثنی شده است  ، داده ها برای سال 2011 برآورد مشروط است و اعداد گرد شده اند.